Πίσω

Μπρόκολο, ένας προστάτης για τον προστάτη!

Από Δημοσιεύτηκε στις: 13 Νοεμβρίου, 2022Categories: Uncategorized, Διατροφή και υγεία0 Σχόλια
Μοιράσου το
Μπρόκολο, ένας προστάτης για τον προστάτη!

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ενώσεις του μπρόκολου συσσωρεύονται στον αδένα του προστάτη και μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση μειώνοντας τον κίνδυνο, το ποσοστό και τη σοβαρότητα του καρκίνου του προστάτη.

Επιστήμονες και κλινικοί γιατροί από το ινστιτούτο Quadram της Βρετανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Norfolk and Norwich (NNUH) μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια ένωση που προέρχεται από το μπρόκολο συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου και της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Το συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, παρέχει περισσότερα υποστηρικτικά στοιχεία ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου θα μπορούσαν να ωφελήσουν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Το επιστημονικό εύρημα προέκυψε μετά από κλινική δοκιμή που περιελάμβανε ασθενείς με γνωστό ή ύποπτο καρκίνο του προστάτη που προσφέρθηκαν εθελοντικά να λάβουν συμπληρώματα πριν από τις συνηθισμένες βιοψίες προστάτη.

Δίαιτες πλούσιες σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και άλλα λαχανικά όπως το σκόρδο, έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και της εξέλιξής του. Η προστατευτική δράση αυτών των τροφίμων πιστεύεται ότι οφείλεται στη δραστηριότητα των ενώσεων διάσπασης των τροφίμων. Αυτές οι ενώσεις διασπώνται από τα φυτικά ένζυμα ή τα βακτήρια του εντέρου μας σε άλλες βιολογικά ενεργές ενώσεις που προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη σε μελέτες σε κύτταρα ή σε ζώα.

Θα μπορούσαν οι ενώσεις του μπρόκολου να συσσωρεύονται στον προστάτη;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, ιδρύθηκε η δοκιμή “Norfolk ADaPT” η οποία στρατολόγησε 40 άνδρες που επρόκειτο να υποβληθούν σε βιοψίες προστάτη για ύποπτο καρκίνο του προστάτη ή εκείνους με γνωστό καρκίνο του προστάτη που βρίσκονταν υπό πρόγραμμα ενεργητικής παρακολούθησης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαγνωστεί με πρώιμο, εντοπισμένο, αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο του προστάτη και παρακολουθούνται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος δεν έχει γίνει πιο επιθετικός ή προχωρημένος.

Για τη Δοκιμή ADaPT, ζητήθηκε από τους άνδρες να λαμβάνουν συμπληρώματα για τέσσερις εβδομάδες πριν από τη βιοψία ρουτίνας προστάτη. Τα συμπληρώματα περιείχαν είτε γλυκοραφανίνη από το μπρόκολο, είτε αλλιίνη από το σκόρδο – δύο ενώσεις που σχετίζονται με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη – ή ένα εικονικό φάρμακο. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του συμπληρώματος γλυκοραφανίνης αύξησε σημαντικά τη συγκέντρωση της δραστικής του ένωσης, σουλφοραφάνης, σε όλες τις ζώνες του προστάτη που ελήφθησαν δείγματα. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι μπορεί να ασκήσει τοπική επίδραση στα καρκινικά κύτταρα στον προστάτη με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείται σε εργαστηριακά πειράματα. Η αλλιίνη από το σκόρδο ανιχνεύθηκε επίσης στον ιστό του προστάτη, αλλά όχι σε σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν λάβει τα συμπληρώματα σκόρδου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μεταβολισμός των ενώσεων που προέρχονται από το σκόρδο είναι διαφορετικός από αυτόν των προερχόμενων από μπρόκολο.

Η Tracey Livingstone, γραμματέας ουρολογίας και κύριος ερευνητής της δοκιμής ADaPt, είπε: «Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές ενώσεις που βρίσκονται σε σταυρανθή και συμμαχικά λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο ή την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο αδένας του προστάτη εκτίθεται σε αυτές τις δραστικές ενώσεις ήταν μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Αυτό συμβάλλει στην κατανόηση μιας πιθανής μηχανιστικής εξήγησης για αυτή τη σύνδεση, υποδηλώνοντας ότι η συσσώρευση αυτών των ενώσεων μπορεί να οδηγήσει σε τοπικά προστατευτικά αποτελέσματα στα κύτταρα του προστάτη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μετά την κατανάλωση αυτών των λαχανικών». Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της κλινικής έκβασης των συμπληρωμάτων διατροφής σε τέτοιους ασθενείς, η στοχευμένη διατροφική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε τέτοιες ομάδες ασθενών στο μέλλον, ή για οποιονδήποτε άνδρα θέλει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη».

Πηγή: cibum.gr

Αφήστε ένα σχόλιο